vallambulancia

Vállprotézis beteg beleegyező nyilatkozat

Vállízületi endoprotézis beültetés műtéte és betegtájékoztató

 

Az eljárás célja:

A vállízületi kopás (arthrosis omi) okozta fájdalmas és mozgásban korlátozott vállízületben a protézis beültetése után a fájdalom csökkentése és a beteg vállmozgásainak javítása.

Az eljárás technikája:

Amenniyben a vállízületnek csak az egyik fele érintett un. Félodali (haemi) v. Felszínpótló (resurfacing), ha mindkét fele, akkor un. Teljes (total) protézist ültetünk be.

A beavatkozást általában interscalenaris blokkban és/vagy altatásban végezzük. A beteget felültetjük. Elülső un. deltopectoralis feltárást használunk mely kb. 12-17cm-es heget hagy. A protézis nagyságát a fej, glenoid mérete a szalagok feszessége határozza meg. Az esetek nagy részében szívócsövet hagyunk vissza a sebben melyet másnap vagy a műtétre 2 napra eltávolítunk. A műtét végén karrögzítő kerül a végtagra. Az elért eredményt röntgenképpel dokumentáljuk. A betegek többségénél trombózis profilaxis alkalmazandó meghatározott ideig a műtét után, amelyet a beteg saját maga is be tud adni, a műtéthez antibiotikum profilaxisra is szükség van. A műtét után fájdalomcsillapítás zajlik. A beteg átlagban 5-7 napot tölt, az osztályon ahol elsajátítja a megfelelő gyógytornát (passzív mozgatás, vállmozgató gép) és sebkötözés történik. Problémamentes esetben műtét után 7-10 nappal varratot szedünk. Otthon a megtanult torna további rendszeres végzése szükséges. A mai házi betegápolási rendszerben lehetőség nyílik otthoni gyógytornász igénybevételére. A műtétet követő 6 hétben karrögzítőben van a beteg és kontrollált passzív mozgatást végez, ezt követi az aktív asszisztált és 3 hónappal a műtét után az aktív izomerősítés. Rendszeres kontroll szükséges. A felépülési idő min 6 hónap.

 

Az eljárás veszélyei:

A műtét utáni időszakban vállízületi duzzanat, ritkán, de felléphet vérrögösödés (thrombozis), vérrög beékelődése a tüdőérbe (tüdőembólia), sebfertőzés illetve ízületi gennyedés. Vérömleny (heamatoma) alakulhat ki. Ezen esetek egy részében még a bent fekvés alatt artroszkópiára vagy műtéti feltárásra lehet szükség. Néha előfordul ér és/vagy idegkárosodás. Későbbiekben a protézis steril vagy fertőzéses kilazulása következhet be. Előbbinél, egy utóbbinál két ülésben lehet a protézis cseréjét elvégezni, bizonyos esetekben a protézis eltávolítására kényszerülünk. Ilyenkor a vállízület elmerevítése történik, fájdalmatlan nem mozgó ízület. A protézis törése is előfordulhat, mely ismételt beavatkozást tesz szükségessé.

 

 

Az eljárás elmaradásának esteleges veszélyei:

A fájdalom további fokozódása, mozgáskorlátozottság súlyosbodása, életminőség további romlása. Ha a későbbiekben mégis protézis beültetésre kerülne sor a szövődmények kialakulásának esélye növekedhet, illetve a műtét eredményessége csökkenhet.

 

A beteg kérdéseit és a tájékoztató vagy kezelő orvos válaszait a tájékoztató hátoldalán kell lejegyezni.

 

A tájékoztatás alapján az válltáji törésem műtéti ellátásába beleegyezem, és annak elvégzését kérem!

 

 

Budapest,……………….

 

 

………………………………..

Beteg vagy törvényes képviselője

 

 

…………………………….

Kezelőorvos