vallambulancia

Vállízületi arhroszkópia beteg beleegyező nyilatkozat

Vállízületi arthroszkópia műtéte és betegtájékoztató

 

Az eljárás célja:

A vállízületi sérülések és degeneratív elváltozások fedett eljárással történő diagnosztizálása és ezzel egy ülésben a talált eltérések műtéti ellátása.

Az eljárás technikája:

A beavatkozást általában interscalenaris blokkban és/vagy altatásban végezzük. A beteget felültetjük. A vállízület hátsó részén 0,5cm-es metszésből történik a merev csőtükör behelyezése, melynek segítségével lehetőségünk van az ízületen belüli viszonyok pontos feltérképezésére. A műtét során a porcsérülések (labrum szakadás), a terhelő felszíni porcbetegségek és az ízületi nyálkahártya eltérései lehetőség szerint ellátásra kerülnek. Ilyenkor további kis (0,5- 1 cm-es) segédmetszések is szükségesek. Az ízületi problémák megoldása után speciális esetben az ízület feletti szűk úgynevezett subacromialis tér áttekintése is megtörténik, szükség szerint a tér tágításával, a rotátor köpeny sérülésének ellátásával. A műtét végén a sebek varrata és/vagy kötése történik, a sebben ritkán hagyunk vissza szívócsövet, melyet másnap eltávolítunk. A kart karrögzítő hevederben rögzítjük. A műtét utáni napon a betegeinket a gyógytorna betanítás után, friss kötéssel a délutáni órákban otthonukba engedjük. Problémamentes esetben műtét után 1 héttel varratot szedünk. Otthon a megtanult torna további rendszeres végzése szükséges. A betegek többségénél trombózis profilaxis alkalmazandó 10 napig a műtét után amelyet a beteg saját maga is be tud adni, egyes műtét típusoknál antibiotikum profilaxisra is szükség van.

 

Műtét típusok:

Vállízületi kopás tisztítása, Labrum szakadás ellátása (Bankart műtét), Porckárosodások ellátása (debridement, mikrofraktura), ízületi tok bemetszése, rotator köpeny varrat, kóros nyálkahártya eltávolítása. Subacromialis dekompresszió, ízületi vagy subacromialis injekció.

 

Az eljárás veszélyei:

A műtét utáni időszakban vállízületi duzzanat, ritkán, de felléphet vérrögösödés (thrombozis), vérrög beékelődése a tüdőérbe (tüdőembólia), sebfertőzés illetve ízületi gennyedés. Vérömleny (heamatoma) alakulhat ki. Ezen esetek egy részében még a bent fekvés alatt ismételt artroszkópiára vagy műtéti feltárásra lehet szükség.

 

 

A beteg kérdéseit és a tájékoztató vagy kezelő orvos válaszait a tájékoztató hátoldalán kell lejegyezni.

 

A tájékoztatás alapján az arthroszkópiába beleegyezem, és annak elvégzését kérem!

 

 

Budapest,……………….

 

 

………………………………..

Beteg vagy törvényes képviselője

 

 

…………………………….

Kezelőorvos