vallambulancia

Váll törések ellátásának beteg beleegyező nyilatkozata

Válltáji törések, szakadások ellátása és betegtájékoztató

 

Az eljárás célja:

A fiatal betegeknél nagy energiájú sérülés (motorbaleset, autóbaleset, magasból esés, sportsérülés) az időseknél a megfogyatkozott csontállomány miatt egyszerű elesés okozhat válltáji törést. A vizsgálatok során kiderül, hogy a törést műtétileg kell-e ellátni. Amennyiben igen akkor a törött csontdarabokat és leszakadt izmokat képerősítő segítségét igénybe véve drótokkal, csavarokkal, lemezzel, szegekkel esetleg protézissel egyesítjük mozgatható ízületet készítve.

Az eljárás technikája:

A beavatkozást általában interscalenaris blokkban és/vagy altatásban végezzük. A beteget felültetjük. A törésnek megfelelően fedett technikával (néhány pontszerű vagy 0.5-2 cm-es metszésekből) vagy feltárással végezhetünk csontegyesítést.  Feltárás során a sérülés helyének megfelelően több behatolást szanálhatunk leggyakrabban a váll oldalon, felszínén és a váll elülső részén kell kb. 7-15cm-es bőrmetszést ejtenünk. Mozgás stabil rögzítésre törekszünk minél kisebb műtéti terhelés mellett elérni. A behelyezett fémek egy részét távolítjuk csak el a törés gyógyulását követően panaszmentes esetben, idős betegeknél fémkivétel ritkábban végzünk (az átmeneti tűződrótos rögzítéseket kivéve). Az esetek nagy részében szívócsövet hagyunk vissza a sebben melyet másnap vagy a műtétre 2 napra eltávolítunk. A műtét végén karrögzítő kerül a végtagra. Az elért eredményt röntgenképpel dokumentáljuk. A műtét után fájdalomcsillapítás zajlik. A beteg átlagban 5-7 napot tölt, az osztályon ahol elsajátítja a megfelelő gyógytornát (passzív mozgatás) és sebkötözés történik. Problémamentes esetben műtét után 7-10 nappal varratot szedünk. Otthon a megtanult torna további rendszeres végzése szükséges. A mai házi betegápolási rendszerben lehetőség nyílik otthoni gyógytornász igénybevételére. A betegek többségénél trombózis profilaxis alkalmazandó meghatározott ideig a műtét után amelyet a beteg saját maga is be tud adni, egyes műtét típusoknál antibiotikum profilaxisra is szükség van.

 

Az eljárás veszélyei:

A műtét utáni időszakban vállízületi duzzanat, ritkán, de felléphet vérrögösödés (thrombozis), vérrög beékelődése a tüdőérbe (tüdőembólia), sebfertőzés illetve ízületi gennyedés. Vérömleny (heamatoma) alakulhat ki. Ezen esetek egy részében még a bent fekvés alatt artroszkópiára vagy műtéti feltárásra lehet szükség. A műtét során behelyezett fémek kilazulása korai fémeltávolításhoz vezethet. A végtag mozgásai minden töréses esetben kisebb nagyobb részben beszűkülnek. Az ízületbe hatoló törések esetén korai ízületi kopás léphet fel, ami a későbbi mozgatás során fájdalommal jár.

 

 

 

Az eljárás elmaradásának esteleges veszélyei:

Jelentős végtaghossz különbség és tengelyeltérés kialakulása, mely fiatal korban a későbbi munkavégzést lehetetlenné teszi. A beteg deformált végtagját terhelni nem tudja, napi ellátásához is segítségre szorul. Idős korban az ágyhoz kötött felfekvéshez, tüdőgyulladáshoz, vizeletfertőzéshez, legyengüléshez vezet mely végzetes kimenetelű is lehet.

 

A beteg kérdéseit és a tájékoztató vagy kezelő orvos válaszait a tájékoztató hátoldalán kell lejegyezni.

 

A tájékoztatás alapján az válltáji törésem műtéti ellátásába beleegyezem, és annak elvégzését kérem!

 

 

Budapest,……………….

 

 

………………………………..

Beteg vagy törvényes képviselője

 

 

…………………………….

Kezelőorvos