vallambulancia

Váll sérülésekről általában

A váll fájdalmai gyakori panaszok, főleg az aktív sportolókat érintik akik gyakran végeznek fej feletti mozgásokat, pl. úszás, dobósportok, labdasportok jelentős része, tenisz, súlyemelés, de hétköznapi mozgások is kiválthatják, így a kertészkedés, a függöny lógatás, stb.

Jelek, amik vállsérülésre utalhatnak:

  1. a váll mozgásai beszűkülnek, az izület merevvé válik
  2. a váll egyes mozdulatokra ki akar ugrani a helyéről (instabilitás érzés)
  3. a váll izomzata gyengül és a hétköznapi dolgok is panaszt okoznak
  4. a váll fájdalmassá válik (éjszaka, mozgáskor)

A váll egy izmok által stabilizált izület, ami extrém mozgástartományban képes erőt kifejteni. Amennyiben kihasználjuk ezt a képességét, akkor jól működik, de ha túlhajtjuk, ismétlődő mozdulatsorokat gyakorlunk akkor megsérül. Ezért a sportolóknál gyakoribb a sérülés.

Mivel a váll nem teherviselő (nem járunk rajta) izület, ezért a nagyobb fájdalom tűrőképességű sportolók gyakran nem vesznek tudomást a sérülésről, hanem tovább használják az izületet, így további sérüléseket szereznek. Idősebb betegeknél gyakran látni, hogy nem foglalkoznak a betegséggel, csak évekkel később a fájdalom miatt fordulnak orvoshoz.

Típusok

Instabilitás: Az instabilitás egy összetett diagnózis. A  beteg panaszai gyakran megtévesztőek, sokszor fej feletti mozgások során jelez fájdalmat, vagy dobó mozgás közben érez csúszást az izületben. Ez általában vállficam után jelentkező kórkép.

Impingement: Ez a magyaros kifejezés írja le a lapocka csőrnyúlványa (acromion) és a felkarfej közötti extrém súrlódás miatti gyulladást. Első tünetek az éjszakai tompa váll körüli fájdalom és fej feletti mozgások során érzett, jelzett majd a erős, szúró fájdalom.

Befagyott váll – Frozen shoulder: A váll folyamatosan állandó fájdalom mellett elveszíti mozgásképességét. Általában nem találunk okot a háttérben. Beavatokozás nélkül 3 éve alatt javul a betegég.

Rotátor köpeny sérülések: A felkarfej izületben tartása egy erős izomköpeny feladata. Ez a köpeny a rotátor köpeny  4 izomból áll és a stabilizáláson kívül a váll mozgatása is a feladata. Kezdeti sérülések a váll izomerejének csökkenésével, fájdalommal járnak főleg a kar emelése esetén, az elhanyagolt esetek mozgásbeszűküléshez, erős fájdalomhoz, izületi kopáshoz vezethetnek.

 

Eloszlás életkor szerint:

A vállbetegségek a beteg életkorának megfelelően jellemzőek. Clive Warren-Smith tanulmánya szerinti táblázat szerint pontos elképzelésünk lehet a vállbetegséget adódóan, és a táblázatot használva egyértelműen 90-95%-os találati arányt érhetünk el vele.

Eszerint a ficamos és instabilitásos betegségek a 20-as években jellemzőek, a 30-as években az impingement egy jellemző formája a calcificáló tendinitis fájdalmas betegsége jellemző. De 40 év felett minden megváltozik, impingement majd befagyott váll és rotator köpeny szakadás formái a jellemzőek, 65 év felett pedig a kopás jellemző. Főleg 60 év felett, jó vállmozgások de erős fájdalom mellett gondoljunk a daganat lehetőségére is.

Clive Warren- Smith Study 2008 Stockport – UK

 

Váll sérülések kezelése

A korai diagnózis a legfontosabb. Ilyenkor még sokszor elég a konzervatív, azaz nem műtéti kezelés, kezdeti pihenés, jegelés, fájdalomcsillapítás, majd a váll gyógytornája.

Ha ez sikertelen, általában akkor jön a műtéti kezelés, ez számos beavatkozást takar, két fő csoportba oszthatók ezek az arthroszkópos (kamerás) és nyílt műtétek közé. Az eszközök és a technika fejlődésével egyre több minden elvégezhető arthroszkóppal, de egyes esetekben a nyílt műtét nem elkerülhető.