vallambulancia

Fájdalomcsillapítás irányelvei

-Dr. Nardai Gábor 2012-

Alapelvek

Az akut fájdalom a traumatológiában a leggyakoribb tünet és a mozgáskorlátozottság mellett a betegek legsúlyosabb panasza. A sérülés, a műtét, az invazív beavatkozások, illetve a gyógytorna keretében végzett mozgatás is komoly fájdalommal járhatnak. Az erős fájdalom sosem önmagában jelentkezik, élettani és pszichés következményei miatt a traumatológiai kórképek meghatározó ko-morbiditási tényezője (5. vitális paraméter, WHO). Ráadásul, jelentőségének felismerésével, egyre inkább előtérbe kerülnek a fájdalomcsillapítás jogi vonatkozásai is. Mindezek miatt a sérültekkel foglalkozó orvosnak hangsúlyos feladata és szakmai-emberi-jogi kötelessége a hatékony fájdalomcsillapítás elérése.

 

Cél: Fájdalom mértékéhez igazodó csillapítás („lépcsőzetesség elve”)

 

I. fok: A felmért vagy feltételezett fájdalom mértékétől függően:

rendszeresen, akár kombinációban adjunk kevés mellékhatással rendelkező, és lehetőleg nem költséges gyógyszert (pl.: paracetamol vagy egyéb NSAID +/- tramadol), hogy egyfajta bázis

fájdalomcsillapítást elérjünk.

II. fok: Erős fájdalmak (VAS 6-7 felett), ill. a terápia sikertelensége esetén erős hatású ópiát, pl. morphin adása is javasolt. Ekkor is mindenképpen ajánlatos NSAID-t / panadol-t rendszeresen adandó formában előírni ha arra lehetőség van.