vallambulancia

Kulcscsonttörés

A kulcscsont a vállöv része, ez köti össze a kart a törzzsel. Alatta fontos erek és idegek futnak ezek mégis igen ritkán sérülnek ha a kulcscsont eltörik. Általában a középső harmadban törik és az izmok a törtvégeket széthúzzák, így nincs csontkontaktus, ezért a fájdalom is kisebb.

A kulcscsont középső harmadi töréseinél az izmok elhúzzák egymástól a törtvégeket

A csontosodás 20 éves korban fejeződik be, így azelőtt elég sérülékeny a kulcscsont. A sérülések zöme könyökre vagy vállra eséskor jön létre, mert az erő áttevődik a kulcscsontra és az törik el.

Tünetek

  • A kar emelésekor fájdalom a kulcscsontban
  • A kar emelésekor dörzsölő érzés a csontvégekben
  • A vállöv deformitása (púp)

Diagnózis

A beteg kikérdezése során fontos megtudni a sérülés mechanizmusát. Ha a beteg a fent említett tüneteket produkálja és a törtvégek kitapinthatók akkor röntgen nélkül is biztos a diagnózis. Néha a középső csontdarab éles vége kiboltosítja a bőrt, nagyon ritkán ki is szúrja azt, ekkor nyílt törésről beszélünk. Vizsgálatkor fontos a vérellátás és a beidegzés ellenőrzése. Röntgen minden esetben készül.

Nem műtéti kezelés

A kulcscsonttörés jó gyógyhajlamú. Az esetek nagy részében (80-85%) gyógyulás érhető el a nem műtéti kezeléssel.
A kart egy kendővel felkötik és a törés típusától és a beteg életkorától függően 3-8 hétig rögzítik. Van amikor ez nem elég és a vállakat hátrahúzó hátizsák kötéssel rögzítik a törést. Ez a módszer talán jobb esztétikai eredménnyel jár, de nagyon körülményes, szinte minden 2 napban újra kell húzni a kötést és röntgen kontroll is szükséges az első 2-3 hétben. Mindkét rögzítés funkcionális eredménye hasonló. Rögzítések során fájdalomcsillapításra szükség van, ilyenkor nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentőket adunk. A rögzítés után gyógytorna (vállmozgatás, vállerősítés) következik. A teljes felépülés gyakran 3 hónapnál is hosszabb.

Hátizsák kötés és kendő

Műtéti kezelés

Műtéti kezelés visszaszorult az elmúlt évtizedben, de a minimál invazív (kis feltárással járó műtétek) technikák elterjedésével ismét elszaporodott.

Több féle kezelés közül választhat a sebész, hamarabb mozgatható a kar mint a nem műtéti kezelésnél és így a teljes felépülés is megrövidül 1-2 héttel.

Lemezes rögzítés: ez egyre ritkábban speciális esetekben  használt műtéti módszer. 15 cm-es feltárásból helyezik be a lemezt. Stabil rögzítést eredményez. Sebgyógyulás után a beteg elkezdheti a gyógytornát. A lemezt fiatalokból később (1-2 év) eltávolítják.

Kulcscsont lemezes rögzítés

TEN sínezés: Gyakori korszerű, szép esztétikai eredménnyel járó beavatkozás. Mini feltárásból a kulcscsont közepébe titánium drót (sín) kerül, ezzel a csontkontaktus jön létre a törtvégek között, ami elősegíti a gyorsabb gyógyulást. A sín stabil rögzítés, így 10 nap kendőviselés javasolt a gyógytorna előtt. 3 hónapos kor körül eltávolítható.

 

Kulcscsont TEN sínezés