vallambulancia

AC ficam

 A lapocka nyúlványa (acromion) és a kulcscsont külső vége által alkotott feszes izület ficama. Ez a váll legmagasabb pontja.

Kialakulás (mechanizmus):

Nagy erőbehatás kell az AC izület ficamához. Leggyakrabban vállra eséskor jön létre, ezért kontakt sportokban gyakori. Az erő hatására az izületet feszesen tartó szalagok egy része, vagy az összes elszakad. A kulcscsontot a rajta tapadó izmok felfelé, míg a lapockát lefelé húzzák.

Tünetek

A kulcscsont külső részét lefelé nyomva rugalmas rögzítettség van, olyan mintha egy zongora billentyűt ütnénk le. A váll elülső felső része duzzadt, nyomásérzékeny, sok esetben vérömleny tapintható.

 

Az orvos részletesen kikérdezi a beteget:

  1. a fájdalom típusáról
  2. hogy történt a baleset
  3. Érez-e a beteg mozgásbeszűkülést

Vizsgálat

          Fizikális vizsgálat

1.      minden esetben le kell vetőztetni a beteget derékig (hölgyeken egy sportmelltartó maradhat)

2.      felméri az izomtömeget a váll körül

3.      kitapintja a fájdalmas területet

4.      váll aktív és passzív mozgását ellenőrizi

5.      zongorabillentyű tünet ellenőrzése

Röntgen:

Minden esetben szükséges 2 irányú (AP és axialis) röntgen felvétel, és a másik vállal összehasonlító felvételre is szükség lehet. Terhelt röntgen felvételt lehetőség szerint nem készítünk.

 

 

Beosztás:

A sérülés beosztása régebben Tossy (kevésbé részletes) mostanában Rockwood szerint történik. Az ízületet stabilizáló szalagok szakadását írja le és terápiás javaslatot is tesz.

Kezelés

Friss sérülésnél:

        Minden ellátás lényege a hegesedés elérése az ízületet stabilizáló szalagokban

 

Nem műtéti kezelés

Az esetek nagy része (I, II, III?) kezelhető konzervatívan, azaz műtét nélkül. A kart kendővel felkötik, így az izület nem mozog, így a gyógyulás is gyorsabban végbemegy. 1-2 hét után mozgatható a kar. A betegek nagy részénél a teljes mozgásterjedelem visszatér még akkor is ha az izület ficama jól látható a bőrön keresztül.

De vannak olyan betegek akinek kis sérülése volt mégis panaszos, ilyenkor az izületben lévő mozgások miatt a csontfelszínek elmozdulnak egymáson és ez okozza a panaszokat és ez később izületi kopást eredményez.

 

Műtéti kezelés

Súlyosabb esetekben (Rockwood III? IV-V-VI) érdemes korai műtétet végezni, Sokféle műtét lehetséges, de mi a minimal invazív drót tűzést részesítjük előnyben.

 

 

 

Krónikus – régi sérülés

 

Stabil csak fájdalom (I, II, III)

Konzervatív kezelés

Fizikóterápia

Injekció

Steroid

Orthovisc Mini

»        

          Műtéti kezelés

        AC resectió (az izület eltávolítása, az összeérő csontfelszínek levágásával). Kb 1-1,5cm csontot veszünk ki az izületből, így a kar mozgatása közben sem ér össze a két csonk, így fájdalom sem keletkezik.

»        Nyílt

»        Arthroscopos

         Instabil, fájdalmas (III, IV, V, VI)

        Műtéti kezelés

»        A kulcscsontot rögzíti az alatta lévő lapocka elülső nyúlványhoz (processus coracoideus), így a két csont nem mozog egymáshoz képest, hanem együtt mozog ezért nem surlódik és a vállöv is a helyére kerül.

»        Weaver Dunn

        Szalagátültetés és annak megerősítése hurkolt fonalakkal. A beavatkozás a jelenlegi standard. Jól rögzít, bár a gyógyulás során kissé meglazul, ami látható a vállon de panaszt nem okoz a betegnek. Kezdetben nem elég erős ezért kontakt sportok 6 hónapig nem végezhetőek.

 

 

 

 

 

 

 

»        Lock Down

        Nagyon erős fonalháló –műszalag kerül az eredeti szalagok helyére, melybe belenő az élő szövet. A szalag kezdeti ereje is nagyon erős és hamar használható akár kontakt sportra is. ( 2 hónappal a műtét után versenyszű rugby)