vallambulancia

Hátsó vállficam

A vállízület extrém mozgásokra képes és ebben egy vékony de erős izomköpeny a 4 izomból álló rotátor köpeny segíti.  Természetesen a csontok, inak, szalagok is nagyban hozzájárulnak a stabilitáshoz. Az extrém mozgástartomány miatt a váll sérülékeny ízület.
Ficamról akkor beszélünk amikor a felkarfej elhagyja a lapocka vályúját. Ez különböző erőbehatásokra különböző irányokban történhet.

A hátsó vállficam ritka kórkép.30-40 éves korosztály betegsége. Az összes vállficam 5%-a ilyen.

Leggyakoribb kontrollálatlan esésnél mint áramütés, epilepsziás roham, agyvérzés, eszméletvesztés alakul ki. A fej hátrafelé ficamodik a lapocka vályújából. A betegség sokszor nem kerül egyből felfedezésre csak a későbbiekben többszöri orvos beteg találkozás után.

Tünetek

 • a váll rugalmas rögzítettsége
 • A beteg nem tudja kifelé fordítani a karját
 • extrém fokú fájdalom
 • deformitás
 • duzzanat
 • ujjak zsibbadása (amennyiben az idegek nyomás alá kerülnek)

Az orvos gyors kérdéseket tesz fel:

 • milyen mozdulat során sérült
 • a fájdalom típusáról
 • tudja-e mozgatni a vállat főleg kifelé forgatásban
 • zsibbadás van-e az ujjakban

Vizsgálat

          Fizikális vizsgálat:

 • minden esetben le kell vetkőztetni a beteget derékig (hölgyeken egy sportmelltartó maradhat)
 • kitapintja a fájdalmas területet
 • megpróbálja kiforgatni a kart
 • keresi a deformitást, duzzanatot

Röntgen:

Minden esetben szükséges. Fontos tudni, hogy a váll egyszerű vagy töréses ficama áll a háttérben.2 jó irányú (AP és axillaris) felvétel szükséges mert egyébként könnyen elnézhető mind a baleseti sebész mind a röntgenorvos számára.

 

Hátsó ficam AP

 

Hátsó ficam Axialis

 

CT

Amennyiben a 2. Rtg felvételt nem lehet elkészíteni vagy a műtéti tervezéshez pontosabb csonthiány meghatározásra van szükség akkor CT felvételt kell készíteni.

30%-os ízfelszín beroppanás hátsó vállficamban

 

 

Terápia

Fedett repozíció:

Amennyiben ez sikeres akkor rögzítés neutrál rotációs rögzítőben. Amennyiben nincs kéznél megfelelő rögzítő akkor addig párnákkal kitámasztva kell elérni, hogy a beteg nem csavarja befelé a kezét (ne a hashoz legyen rögzítve) egyébként újra fog ficamodni a váll.

 

Medi SLK 90 neutrál rotációs vállrögzítő

Arthroscopos ellátás:

Akutan nem használjuk ezt a módszert, ha a beteg válla későbbiekben kattog és csúszkál instabil akkor lehetséges akár arthroscopos műtéttel is javítani a beteg vállán visszarögzítve a leszakadt porcgyűrűket, stabilizálni a szalagokat.

 

Mc Laughin műtét

Abban az esetben ha a fejen lévő benyomat az ízfelszín 20-40%a és a műtéti feltárásra van szükség. Ha a műtéti lelet egyezik a röntgen és CT vizsgálati eredményekkel és az instabilítás csak közepes fokú akkor a tuberculum minus csontos áthelyezésével és csavaros rögzítéssel a fejen lévő benyomatot ízületen kívülivé tesszük ezért a kar beforgatásakor nem esik bele a lyukba és így nem ficamodik újra.

 

Mc Laughin műtét axialis felvétele (2 csavar rögzíti a defektusba átültetett tuberculum minust)

 

Vállprotézis (resurfacing)

Amennyiben a fejen lévő benyomat meghaladja az ízületi felszín 40%-át vagy a beteg életkora csontminősége miatt a rekonstrukció nem jön szóba akkor választjuk a protézis beültetést. Általában resurfacing típust azaz a fejre húzott sapkával pótoljuk a hiányt.

 

Synthes Epoca Resurfacing nagyméretű reverse Hill Sachs laesió korrekciójára

 

Rehabilitáció

A beteg karját neutrál rotatióban tartjuk 3 hétig. Ebben az időszakban a ficam után megnyugszik az ízület és stabilizálódik, ekkor kezdhető a lassú és kíméletes gyógytorna. Kezdetben csak passzív mozgásterjelem növelés a cél majd a test előtti aktív mozgások, ha mindez jól megy és a tornász elérte a 80%-os mozgásterjedelmet a 8-10. hétre nakkor indulhat az erősítés. A 3.-4. Hónap végére elég erős jól mozgatható a váll, de mire hasonló mint a ficam előtt az kb. Fél évre tehető.

Autóvezetés 6 hetesen

Könnyed kocogás 8 hetesen

Kontakt sportok 6 hónaposan